Hivern – Primavera 2016

Enguany hem tingut un hivern atípic, sense fred i sec. Això no obstant, una característica de l’hivern es manté independent del clima: augmenta la llum fins a encaixar amb la primavera. Al Maresme la tardor té un component fred en els seus colors: argent, blaus grisosos i un sol esvaït. L’hivern, en canvi és de colors més càlids: daurats, rosats matiners i tramuntans, i un sol que al migdia escalfa.

A Ca l’Antiga no podem passar per alt aquests canvis de llum i de colors i volem que siguin els protagonistes de les nostres activitats artístiques plàstiques. Des de l’escultura d’alabastre que és forma, llum i transparència amb què vàrem omplir el celler a la tardor passem a la pintura que capta la llum, reflecteix la llum i juga amb les transparències.

En Paulí Josa, molt vinculat a Premià de Dalt, entén la llum del Maresme, la seva importància vital i capacitat per definir-ne el territori amb el seu caràcter. Aquest sentiment el té tan arrelat com per a portar-lo a cercar llums definitòries d’arreu del món: Mongòlia, el desert del Sàhara o l’Índia…

De fet: Què té d’especial la llum? Com la capta el pintor, com la veu l’espectador? Desapareix la llum quan tanquem els ulls? Què se’n fa de la llum d’un quadre quan s’apaguen els llums? Se’ns queda a la retina, en els records?

L’exposició que proposa Ca l’Antiga de la mà d’en Paulí és un trajecte per diverses vies, entre llums i foscors, transparències, opacitats i efectes especials.

Un bon programa per fer la transició de l’hivern a la primavera amb lluminositat.

Des de març a abril podreu gaudir d’una part molt especial de l’obra de Paulí Josa.

A l’abril Ca l’Antiga participa en la Setmana Cultural d’enguany de Teià i per tant, hi haurà també literatura a Ca l’Antiga.

Us presentarem un vessant poc conegut de Joan Vinyoli, la de traductor. Vinyoli ens va revelar amb les seves traduccions a en Friedrich Hölderlin i Rainer Maria Rilke, entre d’altres. Ben coneguda és la influència de Rilke sobre Vinyoli – la seva reflexió “La poesia no és cosa de sentiments sinó d’experiències” el va orientar en la seva obra. També són conegudes les seves traduccions d’en Rilke però no és tan coneguda la seva relació amb la poesia de Hölderlin del qual va escriure –“Una altra realitat feta sols de pressentiments i desigs i enyorança d’un altre món que el nostre és el que viu en la poesia de Hölderlin”.

La trobada literària ens permetrà conèixer i escoltar poesia en diverses llengües, de Vinyoli, Hölderlin i Rilke, sorgides directament de la mà del poeta i traductor.


Mariàngels Pérez Latorre
Presidenta de Ca l’Antiga

EXPOSICIÓ

Hivern – Primavera 2016

Paulí Josa

Exposició de pintures i instal·lacions “Jocs de llum”

Paulí Josa és un artista tècnic, innovador, material i alhora sensorial. Vol que sentim la pintura, que no ens quedem amb una única visió de l’obra, i per aconseguir-ho ens proposa visions paral·leles o divergents. Juga amb la llum per passiva i per activa. Pintant i reflectint, amb transparències, amb il·luminació aliena a la mateixa pintura, a les fosques… Llum inside/outside. Color i opacitats. Visionar amb il·luminació i en penombra. Descobrir una, dues o tres visions de la mateixa obra. La llum com mirall, record i metamorfosi.

Del 19 de març al 24 d’abril 2016
Horaris de visita: divendres i dissabtes de 17:00 a 20:00 i diumenges d’11:00 a 14:00

Trobades literaries

“Vinyoli: poeta i traductor de poetes””

Lectura de poemes de Joan Vinyoli, Friedrich Hölderlin i Rainer Maria Rilke.

Presentació del llibre de poemes de Friedric Hölderlin que recull les versions de 26 poemes, fetes per Vinyoli els anys 1940 i 1941, descobertes récentment i mai publicades fins al 2015.
Tobias Christ (coeditor) i Francesc Gelonch (poeta)

Dissabte 2 d’Abril a les 18:30

Microteatre: Part de mi

“Part de mí”

Microteatre

Apropa’t a Ca l’Antiga i gaudeix de l’obra breu “Part de mi”, escrita i dirigida per l’Elisenda Guiu i interpretada per la Cristina Solà i el Joan Bentallé.
Sinopsi: “Què pot passar quan algú parla amb el seu pensament i aquest li diu allò que l’altre no vol sentir?”

En acabar l’obra, els actors i l’autora oferiran un col·loqui sobre el fenomen Microteatre i tots els assistents seran convidats a una copa del vi Tempus ofert per Ca l’Antiga i el Celler Serra Sant Mateu de Teià.

Dissabte 9 d’abril a les 19:00
Entrada gratuïta.

ACTIVITATS

DEL 19 DE MARÇ AL 24 D’ABRIL 2016

Dissabte 19 de març de 2016,
18:30

VERNISSAGE

Exposició “Jocs de llum”
Amb obres de Paulí Josa.

Dissabte 2 d’abril 2016,
18:30

TROBADES LITERÀRIES

“Vinyoli: poeta i traductor de poetes”
Lectura de poemes de Joan Vinyoli, Friedrich Hölderlin i Rainer Maria Rilke.
Presentació del llibre de poemes de Friedric Hölderlin per Vinyoli.
Tobias Christ (coeditor) i Francesc Gelonch (poeta).

MÉS INFORMACIÓ

Dissabte 9 d’abril 2016,
19:00

MICROTEATRE

“Part de mi”
Escrita i dirigida per l’Elisenda Guiu i interpretada per la Cristina Solà i el Joan Bentallé.

MÉS INFORMACIÓ

Del 19 de març al 24 d’abril 2016

PERFORMANCE

Els dies d’obertura, les il·luminacions de la sala i les obres canvien cada mitja hora.

Places limitades. Es prega confirmació a: inscripcions@calantiga.org

Prèvia
Part de mi
Següent
El lloc decisiu
Menú