Mar

Volem celebrar el 150è aniversari de Ca l’Antiga proposant-vos un sobrevol històric, social, cultural i artístic del lloc i el seu entorn: Teià, el Maresme, la seva gent i les seves obres.

Un viatge il·lustrat per sis exposicions d’artistes del Maresme o enamorats d’aquesta terra amb obres dels segles XIX, XX i XXI que ens faran gaudir del Maresme de Ca l’Antiga.

Un recorregut inèdit amb obres d’artistes consagrats que pertanyen a museus, fundacions, entitats públiques i privades i a les pròpies col·leccions dels autors.

Una ocasió única per gaudir d’obres que surten de les sales, dels arxius i dels magatzems, reunides per donar una visió històrica i contemporània del territori a través dels ulls i les mans dels artistes en sis episodis: Mar, Muntanya, Història, Vida, Patrimoni, Art.

Comencem el camí amb el gran protagonista de la nostra terra, la mar Mediterrània, Mare Nostrum.

Hi esteu convidats!


Mariàngels Pérez Latorre
Presidenta de Ca l’Antiga

Cuadern de l’exposició Mar disponible a Ca l’Antiga. Preu : 15 euros

Comandes i enviament per correu: inscripcions@calantiga.org

El “mare nostrum”, bressol de civilitzacions i cultures

La comarca del Maresme sempre ha atret l’interès dels artistes, tant dels que hi resideixen com dels provinents d’altres indrets, ja que tots ells han quedat captivats pel seu clima i per la seva singular orografia. La comarca es divideix en trenta municipis, cadascun d’ells amb la seva pròpia personalitat, que els artistes amb les seves obres han sabut representar des de diverses vessants, com per exemple les del paisatge, tant el marí com el rural i l’urbà.

En aquest apartat farem referència al tema del mar, que des de sempre ha estat motiu d’inspiració en el món literari —principalment en la poesia—, i en l’artístic. Les marines ja es representaven a l’antiguitat a través dels mosaics, murals i ceràmiques. Més endavant van ser el tapís i la pintura els qui van agafar el relleu. Quant a la pintura, els artistes més anomenats del barroc holandès, francès i italià el solien mostrar amb escenes de navegació, batalles, ports, platges, pesca, fauna marina, etc. Seguint aquesta estela, hi ha un gran nombre d’artistes que exhibeixen una o més obres a l’exposició Mar, temàtica que els comissaris han dividit en cinc apartats: Mare Nostrum, Posidònia, Vida Marina, Platges, Ports i Litoral.

En el primer àmbit hi participen autors com Ramon Martí Alsina, considerat com un dels pintors realistes més importants del segle XIX al nostre país; Jaume Arenas, germà de Jordi Arenas, amb les seves aquarel·les que es mouen entre

la figuració i l’abstracció; Joan Finet, que va ser professor de pintura i dibuix al Centre Catòlic de Mataró, a meitat del segle XX, i del pintor expressionista abstracte barceloní Paulí Josa, que ja havia exposat a Ca l’Antiga anteriorment. També hi ha un tapís de Maria Assumpció Raventós, una de les més importants tapisseres catalanes. L’àmbit escultòric està representat per Ferran Soriano que, juntament amb Josep Maria Subirachs, són els dos artistes que més escultura pública tenen a Catalunya. I com a mosaïcista tenim el vilassarenc Miquel Ortega amb mosaics clàssics que evoquen el passat romà mitjançant materials reciclats.

El tema de la Posidònia no ha tingut gaire protagonisme en la història de l’art, però donada la seva importància per l’ecosistema marí, s’ha cregut convenient que hi haguessin algunes peces que hi fessin referència, com és el cas de la pintora mataronina Marta Duran que mostra algunes obres que fan reflexionar sobre el perill de l’extinció d’aquesta planta, a més de les fotografies submarines del francès Julien Plaquet, resident al Masnou, que permeten observar-la de prop.

La Vida marina des de sempre ha merescut una especial atenció dels artistes del Maresme, cas dels escultors Enric Monjo, de qui podem contemplar els seus treballs al museu que porta el seu nom —encara que s’ha dedicat més al retrat, la figura femenina i la imaginària religiosa—; el mataroní Pol Codina, amb les seves figures vertebrades i bèsties marines tan impressionants; l’osonenc Enric Pla “Montferrer” i els seus bancs de peixos, i de la basca Txaro Mañaron i el barceloní Martí Rom, que utilitzen preferentment materials reciclables i de desfet, respectivament.

Les il·lustracions del naturalista Jordi Corbera, coautor del Manual de dibuix naturalista i científic, permeten endinsar-se en el món marí d’una manera més didàctica. Les pintures de Jordi Arenas, que va fer donació de la seva obra a Mataró, on hi ha el Centre Cultural Ca l’Arenas, i les del professor de Belles Arts de la Universitat de Barcelona Rafael Romero, mitjançant un simbolisme molt personal, donen testimoni d’aquesta fascinació per la pesca.

Les Platges no sols servien per ser utilitzades pels banyistes, sinó també complien altres funcions, per això les fotografies del belga Pierre Radisic, que l’any passat va fotografiar Les Santes de Mataró, mostren aquí la llum i el color de les platges maresmenques en tota la seva immensitat, i les del fotoperiodista masnoví José Antonio Sancho, compromès a captar el paisatge o qualsevol objecte que hi hagi a la natura que li interessi. La pintura està molt ben representada per artistes com el mataroní Rafael Estrany, que va fundar el museu de la seva ciutat; el masnoví Sergi González, especialista en el tema marí, sobretot a l’hora de mostrar les platges del seu entorn més proper; el mataroní Albert Alís que pinta escenes de platges quasi bé impossibles, on deixa oberta la nostra imaginació. En canvi, José Luís Lázaro Ferré s’endinsa en el terreny del pop-art, on hi predomina el color. D’altres aquarel·listes, cas de Frederic Viñals —que tenia el taller a Teià— i Amadeu Casals —nascut a Vilassar de Dalt—, hi ha diverses obres que plasmen perfectament la bellesa i la singularitat de cada paratge representat.

L’absència de ports pesquers al Maresme no ha estat suficient motiu perquè els artistes no els pintessin, com per exemple ho veiem a l’apartat de Ports. Pasqual Bueno, que actualment viu al Masnou, ha descrit en els seus quadres com són els ports de diferents ciutats europees; la barcelonina Anna Castelló, que té el seu estudi a Sant Feliu de Guíxols, mostra els ports des d’una visió propera, ja que sembla que les barques surtin del quadre, i Mariano Cabellos, nascut a Atienza, però resident a Mataró, exhibeix quadres de caire ecologista.

Finalment, a Litoral es pot comprovar com any rere any les conseqüències dels temporals i llevantades van desfigurant i canviant la seva fisonomia cada vegada més, com ho demostren les fotografies, moltes d’elles anònimes, del fons fotogràfic del Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres. Per això les obres que s’exposen no deixen de ser un testimoni d’aquesta situació, tal com veiem en les fotografies del destacat fotoperiodista Albert Olivé, que resideix a Cabrils; el polifacètic artista mataroní Perecoll mostra aquí pintures de les Sèries Negres, quadres monocromàtics que tenen diverses capes negres, així com obres que aborden onades migratòries i el drama de les pasteres. I les ceràmiques de Madola, artista establerta a Premià de Dalt, a través d’unes formes orgàniques i expressionistes on sobresurten les tonalitats blavoses i marronoses.

Ramon Casalé Soler
Crític d’art
Comissari del 150è aniversari

ACTIVITATS

DEL 25 DE FEBRER AL 27 DE MARÇ 2022

Dissabte 05 de març de 2022, 12:00

VISITA GUIADA

Divendres 11 de març de 2022, 19:00

Masia de Can Llaurador

XERRADA

Diumenge 20 de març de 2022, 12:00

VISITA GUIADA

Places limitades. Es prega confirmació a: inscripcions@calantiga.org

Prèvia
150è Aniversari
Següent
Muntanya
Menú