Primavera 2020

Ca l’Antiga és un espai d’art que no es vol desvincular de l’espai natural que l’envolta i té una motivació principal que és invitar a artistes procurant que llur obra ens acosti a comprendre, descobrir i estimar aquest espai vist des de la cultura i l’art.

L’espai natural és paisatge però també petits tallers artístics, des de la teranyina de les aranyes al treball conscienciós i sublim dels nius fets de branquetes embolicades que ben segur van inspirar els nostres ancestres per utilitzar i treballar fibres per fer-ne estris, vestits i paraments simbòlics, d’autoritat o simplement per lluir.

Aquesta primavera, justament el 21 de març, comencem la temporada 2020 a Ca l’Antiga amb l’exposició “Enredos” de Silvia Japkin que ens ajudarà a experimentar aquesta unió entre l’entorn natural i l’art.

Silvia Japkin és una artista que es mou en un món de complexitat artística amb molts horitzons i camins diferents on desenvolupa les seves idees materialitzant-les mitjançant el paper, els llibres, la pintura i les fibres naturals.

Vaig descobrir l’obra de la Silvia Japkin en una exposició al Museo de las Artes Decorativas a Madrid el 2018 juntament amb dues altres artistes treballant a Catalunya i que ja havien exposat un primer projecte al Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT) el 2017. Ambdós projectes entrarien en el que es denomina ‘art tèxtil’ que no és un menor sinó un art ancestral doncs no puguem-nos imaginar una societat prehistòrica treballar el fang i no les fibres.

No tan lluny tenim exemples que poden anar des de la llarga estela brodada de Bayeux a les incursions del brodat, els materials tèxtils utilitzats en la ‘pintura’ moderna a les puntades a mà o de màquina de dones que han volgut dignificar el treball de les mans i les fibres o fils i que avui pengen als museus d’art contemporani.

Les obres que s’exposen a Ca l’Antiga surten totes dels calaixos artístics de les fibres. Escultures allunyades de l’art tèxtil des de la concepció, algunes vinculades a tradicions seculars com els quipus interpretats per Silvia Japkin. Trobarem també algunes incursions de la seva obra, que jo en dic, ‘literària’ que introdueix una cultura escrita en una cultura de símbols comunicatius com els quipus. I, finalment, els ‘embolics’ per culturitzar les fibres minuciosament creades i fer-ne ‘nius’ en homenatge als caus dels ocells.

Silvia Japkin ha titulat aquesta mostra de la seva obra a Ca l’Antiga ‘ENREDOS’: meravellosos ‘enredos’ que han estat concebuts i creats, de vegades amb mètode, d’altres amb voluntat de deixar pas a l’atzar, sempre amb minuciositat, cura de la matèria i creativitat exuberant.


Mariàngels Pérez Latorre
Presidenta de Ca l’Antiga

EXPOSICIÓ

Silvia Japkin

Exposició “Enredos”

El huerto de la artista se compone de tallos, fibras, hojas que sueñan también con tierras fértiles, lejanas y presentes bajo nuestros pies.
Estas obras son cultivos de urdimbres conceptuales y tramas dúctiles cuyos nombres son: fibra, red, nudo, rojo, brillo, palabras….
La jardinera Silvia pasea entre sus flores con una regadera de hilos infinitos que no dejan ni una sola idea en su sitio en las 4 estaciones del año.
En esta sala, directamente desde el huerto Japkin, están presentes los árboles de hilo, las columnas de entramados y las lianas espirales de la Silvia selva.
En este universo los visitantes están inmersos también en la biblioteca seleccionada minuciosamente por la jardinera de libros sin título, sin portada ni contraportada, únicamente con las hojas necesarias como margaritas y amapolas de su huerto.
En los lugares actuales en los que a veces se amontonan 2 o 3 estaciones del año juntas, algunos cultivos se han visto enredados en nudos en los cuales es difícil distinguir el tiempo y esos son los kipus, otra de las semillas que deviene un fruto más en este jardín.
No hay mejor sitio posible para desplegar este puesto de las cosechas recientes de esta creadora que Ca l’Antiga, con su espectacular paisaje de terrazas, cielo, mar, y la arquitectura rústica de este hermoso espacio.
— Daniel Yacubovich. 2/ 2020

Del 21 de març al 26 d’abril de 2020 al celler de Ca l’Antiga
Horaris de visita: dissabtes de 12:00 a 19:00 i diumenges d’11:00 a 14:00

ACTIVITATS

DEL 21 DE MARÇ AL 26 D’ABRIL DE 2020

Dissabte 21 de març de 2020, 18:00

INAUGURACIÓ

Exposició “Enredos”
Amb obres de la Silvia Japkin.

Diumenge 26 d’abril de 2020, 11:00

VISITA EXPOSICIÓ

Amb presència de l’artista.

Places limitades. Es prega confirmació a: inscripcions@calantiga.org

Prèvia
Tardor 2019
Següent
Tardor 2021
Menú