Tardor 2021

‘Enredos’, l’exposició de la Silvia Japkin que us presentem aquesta tardor 2021, l’havíem d’inaugurar el 21 de març del 2020 i ja sabeu què va passar, el dia 13 de març del 2020 ens varen confinar…
És amb un gran plaer que, divuit mesos més tard, la puguem inaugurar, perquè la roda giri de nou, i tancar així el cercle que es va trencar aquells dies.
Hem estat ben ‘Enredats’, ara cal gaudir d’aquests ‘Enredos’ artístics i restaurar els lligams amb tots vosaltres, artistes, amics i amigues.
Benvinguts de nou a Ca l’Antiga. Us hi esperem.

Ca l’Antiga és un espai d’art que no es vol desvincular de l’espai natural que l’entorna i té una motivació principal que és invitar a artistes procurant que llur obra ens acosti a comprendre, descobrir i estimar aquest espai vist des de la cultura i l’art.

Paisatge però també petits tallers artístics, des de la teranyina de les aranyes al treball conscienciós i sublim dels nius fets de branquetes embolicades que ben segur van inspirar els nostres ancestres per utilitzar i treballar fibres per fer-ne estris, vestits i paraments simbòlics, d’autoritat o simplement per lluir.

Silvia Japkin és una artista que es mou en un món de complexitat artística que té molts horitzons i camins diferents on desenvolupa les seves idees que es materialitzen mitjançant el paper, els llibres, la pintura i les fibres naturals.

Les obres que s’exposen a Ca l’Antiga surten totes dels calaixos artístics de les fibres. Escultures allunyades de l’art tèxtil des de la concepció, algunes vinculades a tradicions seculars com els quipus interpretats per Silvia Japkin.

Trobarem algunes incursions de la seva obra, que jo en dic, ‘literària’ que introdueix una cultura escrita en una cultura de símbols comunicatius com els quipus. I, finalment, els ‘embolics’ per culturitzar les fibres minuciosament creades i fer-ne ‘nius’ en homenatge als caus dels ocells.

Silvia Japkin ha titulat l’exposició de Ca l’Antiga ‘ENREDOS’. La Silvia va néixer a la República Argentina i no hem volgut traduir aquesta paraula que defineix una part molt important del seu treball: meravellosos ‘enredos’ que han estat concebuts i creats, de vegades amb mètode, d’altres amb voluntat de deixar pas a l’atzar, sempre amb minuciositat, cura de la matèria i creativitat exuberant.


Mariàngels Pérez Latorre
Presidenta de Ca l’Antiga

EXPOSICIÓ

Silvia Japkin

Exposició “Enredos”

El huerto de la artista se compone de tallos, fibras, hojas que sueñan también con tierras fértiles, lejanas y presentes bajo nuestros pies.
Estas obras son cultivos de urdimbres conceptuales y tramas dúctiles cuyos nombres son: fibra, red, nudo, rojo, brillo, palabras….
La jardinera Silvia pasea entre sus flores con una regadera de hilos infinitos que no dejan ni una sola idea en su sitio en las 4 estaciones del año.
En esta sala, directamente desde el huerto Japkin, están presentes los árboles de hilo, las columnas de entramados y las lianas espirales de la Silvia selva.
En este universo los visitantes están inmersos también en la biblioteca seleccionada minuciosamente por la jardinera de libros sin título, sin portada ni contraportada, únicamente con las hojas necesarias como margaritas y amapolas de su huerto.
En los lugares actuales en los que a veces se amontonan 2 o 3 estaciones del año juntas, algunos cultivos se han visto enredados en nudos en los cuales es difícil distinguir el tiempo y esos son los kipus, otra de las semillas que deviene un fruto más en este jardín.
No hay mejor sitio posible para desplegar este puesto de las cosechas recientes de esta creadora que Ca l’Antiga, con su espectacular paisaje de terrazas, cielo, mar, y la arquitectura rústica de este hermoso espacio.
— Daniel Yacubovich. 2/ 2020

Del 9 d’octubre al 14 de novembre de 2021 al celler de Ca l’Antiga
Horaris de visita: dissabtes de 12:00 a 19:00 i diumenges d’11:00 a 14:00

ACTIVITATS

DEL 9 D’OCTUBRE AL 14 DE NOVEMBRE DE 2021

Dissabte 9 d’octubre de 2021, 18:00

INAUGURACIÓ

Exposició “Enredos”
Amb obres de la Silvia Japkin.

Menú